• giakoumatouvassiliki

Συμβουλές για ένα ισορροπημένο 2021

Updated: Jan 25

Άλλες δύο ημέρες έμειναν και θα αποχαιρετήσουμε το 2020. Άλλοι θα το αποχαιρετήσουμε με χαρά, άλλοι με λύπη. Πολλοί με ανακούφιση.


Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η αλλαγή στον αριθμό του χρονολογικού έτους που διανύουμε θα σημάνει κάποια νέα αρχή, κάποια αλλαγή στην ήδη υφιστάμενη κατάσταση. Ωστόσο, είμαι από τους ανθρώπους που αναζητούν μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Μια ευκαιρία για αναθεώρηση και ανανέωση. Μια τέτοια ευκαιρία αποτελεί, μεταξύ άλλων, και η αλλαγή του έτους.


Αν γνωρίζεις τον τρόπο με τον οποίο εργάζομαι, θα ξέρεις πως για μένα οι στόχοι που βάζουμε στη ζωή μας είναι το A και το Ω. Είτε αυτοί είναι στόχοι ημέρας, εβδομάδας, ή έτους. Φαντάσου το στόχο σαν τον προορισμό που επιλέγεις σε ένα ταξίδι που ετοιμάζεσαι να κάνεις με το αυτοκίνητο. Αν μπεις απλά στο αυτοκίνητο και όπου σε βγάλει, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σπαταλήσεις το χρόνο σου και να καταναλώσεις βενζίνη άσκοπα. Ίσως ακούγεται ρομαντικό να το κάνεις μια-δυό φορές (τόσα τραγούδια έχουν γραφτεί άλλωστε) αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσεις πού θες να πας. Μπορεί να ξεκινήσεις από το κέντρο της Αθήνας και ο προορισμός σου να είναι το Παγκράτι (3,6 χλμ), η Θεσσαλονίκη (501 χλμ), ή ακόμα και το Ελσίνκι (3.400 χλμ). Εξαρτάται από το τι θέλεις να πετύχεις. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί μπορεί να είναι άπειροι. Εσύ τους ελέγχεις και εσύ γνωρίζεις αν αξίζουν τον κόπο.


Αθήνα - Ελσίνκι με ενδιάμεσους σταθμούς: Μπολτζάνο, Μόναχο, Βιέννη, Γκρόνινγεν, Μινσκ, Κοπεγχάγη, Παρίσι

Έτσι, λοιπόν, οι στόχοι:

- Σε βοηθούν να αφοσιωθείς, να συγκεντρωθείς κάπου.

- Σου δίνουν τη δυνατότητα να μετρήσεις την πρόοδό σου.

- Σε προστατεύουν από τις Σειρήνες που θα συναντήσεις στην πορεία σου

- Σε βοηθούν να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα

- Σου δίνουν ώθηση και όραμα


Πώς θα βάλεις στόχους για ένα 2021 που ίσως σου φαίνεται αβέβαιο;

Κατ' αρχάς να θυμάσαι πως το 2021 δεν είναι περισσότερο αβέβαιο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Ήξερες ότι το 2019 ή το 2020 θα εξελισσόταν με τον τρόπο που εξελίχθηκε; Σημασία έχει το πώς εσύ αντιδράς σε όσα σου φέρνει η ζωή.


Έτσι λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι να ορίσεις μια λέξη, ή φράση, που θα περιγράψει την νέα χρονιά. Μπορεί να είναι ένα συναίσθημα, μια κατάσταση, μια αρετή. Όπως πχ ελευθερία, ηρεμία, ανάπτυξη, πρόοδος, οικογένεια. Σκέψου το σαν μια λέξη - ομπρέλα κάτω από την οποία θα χτίσεις τους στόχους σου.


Το δεύτερο βήμα είναι να σκεφτείς συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να υποστηρίξεις την λέξη - ομπρέλα σου. Αν πχ η λέξη - ομπρέλα σου είναι η αυτο-φροντίδα, οι συνήθειες που την πλαισιώνουν θα μπορούσαν να είναι το να τρως ένα σωστό πρωινό, να γυμνάζεσαι τρεις φορές την εβδομάδα, να γράφεις ημερολόγιο, να λες όχι, να αναθερμάνεις τους δεσμούς με φίλους και οικογένεια, και τόσες άλλες.


Το τρίτο βήμα είναι να βάλεις τους στόχους σου. Αν έχεις σαν γνώμονα τη λέξη - ομπρέλα θα βοηθηθείς στο να μην ξεφύγεις πολύ και να νιώσεις πελαγωμένη. Επίσης, αν και στις ανεπτυγμένες κοινωνίες έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε σε στόχους οικονομικούς και επαγγελματικούς, προσπάθησε να προσεγγίσεις τη ζωή σου ολιστικά. Βάλε στόχους για όλους τους τομείς της ζωής σου:


Ένας ως έξι στόχοι σε κάθε τομέα είναι αρκετοί. Θεωρώ ότι οι έξι στόχοι ίσως είναι πιο εύκολοι για δυνατούς λύτες και ανθρώπους που έχουν εξοικειωθεί με το να βάζουν στόχους. Αυτό γιατί οι στόχοι πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις για να μπορούν να είναι βιώσιμοι:


Συγκεκριμένοι

πχ αντί για "θέλω να είμαι πιο ήρεμη" σκέψου τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να είσαι ήρεμη και δες πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Γενικά, οι στόχοι που αφορούν τα συναισθήματα είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί έχουν να κάνουν με το πώς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις.


Μετρήσιμοι

πχ αντί για "θέλω να αδυνατίσω" πες "θέλω να χάσω 5 κιλά"


Εφικτοί

πχ αντί για "θέλω να αποταμιεύσω 30.000€ μέσα στο 2021" ενώ ο μισθός σου είναι 3.000€, βάλε κάτω έσοδα-έξοδα και δες τι μπορείς να κάνεις.


Σχετικοί με τις προτεραιότητες που έχεις αυτή τη στιγμή στη ζωή σου

πχ αν σκοπός είναι να αποταμιεύσεις για να αγοράσεις σπίτι, δε θες να προγραμματίσεις ένα πανάκριβο ταξίδι στην άλλη άκρη της γης.


Με προθεσμία

πχ μέσα στο 2021 | μέχρι τον Αύγουστο | το πρώτο βήμα μέχρι το Φεβρουάριο, το δεύτερο μέχρι τον Ιούλιο | σε πέντε χρόνια κ.ο.κ.


Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρεις ότι έχεις πετύχει τον στόχο σου και θα λάβεις την ικανοποίηση που θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις στον επόμενο. Προσοχή! Οι στόχοι που θα βάλεις θα είναι για σένα, θα τους βάλεις με γνώμονα το δικό σου καλό και δεν θα αποτελούν μέσο για να εντυπωσιάσεις τρίτους. Μόνο αν θες πραγματικά κάτι μπορείς να βάλεις όλο σου το είναι για να το πετύχεις. Αν πιστεύεις ότι αυτό που πας να κάνεις είναι κάτι που θα ικανοποιήσει τον σύντροφο / γονέα / φίλη / κλπ σου και το κάνεις μόνο για αυτό, γρήγορα θα απογοητευτείς. Επίσης, οι στόχοι δεν χρειάζεται να είναι μεγαλεπήβολοι. Στόχος μπορεί να είναι το να αγοράσεις σπίτι, μπορεί όμως και να είναι το να στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε πρωί.


Βοηθάει να κάνεις στον εαυτό σου τις επόμενες τρεις ερωτήσεις όταν βάζεις στόχους: Τι θέλω; Τι δεν θέλω; και Πώς θα το πετύχω; Έτσι μπορείς να τους συγκεκριμενοποιείς ακόμα περισσότερο.


Ανυπομονώ να μου γράψεις τους στόχους σου σε μήνυμα όπου θα σου απαντήσω προσωπικά και θα σε βοηθήσω να τους διαμορφώσεις -αν χρειάζεται- ώστε να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.


Εύχομαι από την καρδιά μου να έχεις ένα ισορροπημένο, φωτεινό, νέο έτος, με υγεία και υπέροχες, αξέχαστες στιγμές.Πηγές: https://positivepsychology.com/benefits-goal-setting/#:~:text=Setting%20goals%20helps%20trigger%20new,you%20don't%20properly%20manage.

new year


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: η όποια αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρος αυτού χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της συγγραφέως.

11 views0 comments
  • Instagram

©2020 by V. Giakoumatou