• giakoumatouvassiliki

Ποιος ξέρει την Marta Gardolińska;

Είναι ταλαντούχα. Είναι εντυπωσιακή. Και μόλις έγραψε ιστορία. Η Marta Gardolińska είναι η πρώτη γυναίκα που θα διατελέσει διεθύντρια μουσικής σε μια από τις πέντε όπερες του Παρισιού και συγκεκριμένα στην Opéra national de Lorraine, στο Nancy. Μάλιστα, είναι ο πρώτος άνθρωπος πολωνικής καταγωγής που θα διατελέσει σε διευθυντική θέση στον οργανισμό.


Η Marta είναι η πρώτη γυναίκα που ορίζεται διευθύντρια μουσικής σε Όπερα του Παρισίου. Credit: Bartek Barzcyk

H Marta γεννήθηκε και μεγάλωσε, μέχρι τα 22 της, στη Βαρσοβία της Πολωνίας, όπου για αρκετά χρόνια πριν ακολουθήσει μια καριέρα στη μουσική εκπαιδευόταν στην ακροβατική γυμναστική. Σπούδασε μουσική στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Frédéric Chopin στη Βαρσοβία καθώς και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης της Βιέννης.


Έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες παγκοσμίου εμβέλειας. Η συνεργασία της με την Όπερα της Λορραίνης ξεκίνησε στη διάρκεια του lockdown όπου εργάστηκε με τον οργανισμό για να ανεβάσουν μια ξεχασμένη όπερα μετά-ρομαντικής εποχής, “Der Traumgörge” του Aleksander Von Zemlinski, η οποία ανέβαινε για πρώτη φορά σε όπερα γαλλικής σκηνής."Είμαι πολύ περήφανη που θα συμβάλλω στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ζωής του Νανσύ, μιας πόλης όπου η επιρροή του Πολωνού βασιλιά Στάνισλαβ Λεσύνσκι ήταν τόσο μεγάλη. Ελπίζω να εκπροσωπήσω επάξια την πολωνική κουλτούρα στο Νανσύ" είπε η Marta σε συνέντευξή της στο The First News. Φωτογραφία: Marta Gardolińska/Facebook

Εν έτει 2021, παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της μουσικής -ιδιαίτερα των ειδών που είναι πιο διαδεδομένα στο ευρύ κοινό- τομείς όπως: η παραγωγή μουσικής, η κριτική μουσικής και η δημοσιογραφία, καθώς και άλλοι, λιγότεροι γνωστοί, είναι τομείς όπου το ανδρικό φύλο εξακολουθεί και αποτελεί πλειοψηφία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό γυναικών στη βιομηχανία της μουσικής, σύμφωνα με έρευνα της Stacy L. Smith, του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια. Όσον αφορά την κλασική μουσική, παρόλο που ένας σημαντικός αριθμός συνθετών είναι γυναίκες (από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα), αυτές αναφέρονται ελάχιστα σε εγκυκλοπαίδειες και σε ιστορικά συγγράμματα, όπως και τα έργα τους που επιλέγονται σπάνια να ανέβουν σε κάποια παράσταση.


Γυναίκες μουσικοί απαντώνται συχνότερα σε σχήματα κλασικής μουσικής παρά οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο, τα ποσοστά σε μεγάλες ορχήστρες όπως αυτή της Βιέννης ή της Συμφωνικής του Μοντρεάλ, μόλις που αγγίζουν το 6%. Μάλιστα, η φιλαρμονική της Βιέννης μόλις το 1997 συμφώνησε να δέχεται γυναίκες ως μέλη της ορχήστρας, με τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία τους το 2006 να τους βρίσκει με μια γυναίκα, στην άρπα. Όσο για άλλου είδους μουσική, η εκπροσώπηση των γυναικών είναι ελάχιστη -πέρα από το κομμάτι του τραγουδιού.


Σύμφωνα με την Jessica Duchen, δημοσιογράφος σε θέματα μουσικής της λονδρέζικης εφημερίδας The Independent, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό CBC του Καναδά, αναφέρει πως οι γυναίκες στο χώρο της κλασικής μουσικής πολύ συχνά "κρίνονται ανάλογα με την εμφάνισή τους, αντί για το ταλέντο τους" κάτι που ενισχύει την πίεση που δέχονται στο να "δείχνουν σέξι στη σκηνή αλλά και σε φωτογραφίες." Η Duchen αναφέρει πως "υπάρχουν γυναίκες που αρνούνται να προωθήσουν τον εαυτό τους βασιζόμενες στην εξωτερική τους εμφάνιση... ωστόσο αυτές που το κάνουν συνήθως είναι, από άποψης υλικών απολαβών, αρκετά πιο επιτυχημένες." [πηγή: https://www.cbc.ca/listen/live-radio?radio_one=ottawa&cbc_music=toronto]


Με αυτά τα δεδομένα και σε ένα κόσμο όπου οι γυναίκες εξακολουθούν και υποεκπροσωπούνται σε πάρα πολλούς τομείς -ακόμα και στη μουσική- νέα όπως αυτά της Marta είναι ενθαρρυντικά και οφείλουμε να τα αναπαράγουμε. Μπορεί να έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο για να διανύσουμε μέχρι να καταφέρουμε να πείσουμε πρώτα από όλα τις ίδιες τις γυναίκες να μην υποτιμούν τους εαυτούς τους και να διεκδικούν τα αυτονόητα. Όμως αυτό θα πρέπει να αποτελεί ένα παραπάνω κίνητρο για να αρχίσουμε να τρέχουμε λίγο γρηγορότερα και με λίγο περισσότερο θάρρος προς το στόχο μας. Είναι μεγάλο το βήμα, αλλά η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι χωρίς ιδρώτα και δάκρυα τίποτα μεγάλο δεν έγινε.


Απολαύστε την Marta Gardolińska στη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Bournemouth, με την 4η συμφωνία του Τσαϊκόφσκι.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: η όποια αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρος αυτού χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της συγγραφέως.

  • Instagram

©2020 by V. Giakoumatou