• giakoumatouvassiliki

Coaching με τετράποδους βοηθούς

Updated: Jan 25

Μα δε σε πιάνει να θες να ξαπλώσεις δίπλα στο κουτάβι σου όταν το βλέπεις να κοιμάται τόσο γαλήνια;

Δεν είσαι ο μόνος. Να σου πω την αλήθεια, δε σου συμβαίνει μόνο επειδή λατρεύεις το φιλαράκο σου: είναι έμφυτο! Το 1984, ο Wilson γνωστοποίησε την θεωρία της βιοφιλίας (η οποία αναφέρθηκε πρώτη φορά από τον Erich Fromm) με την οποία υποθέτει ότι το ενδιαφέρον του ανθρώπου για τα ζώα οφείλεται σε εξελικτικούς παράγοντες. Στο μακρινό μας παρελθόν, ο άνθρωπος έπρεπε να παρατηρεί και να αφουγκράζεται τα ζώα με τα οποία συμβίωνε, ώστε να είναι ανά πάσα ώρα ενήμερος για το αν το περιβάλλον παραμένει ασφαλές ή αν υπάρχει κάποιος επικείμενος κίνδυνος. Το να βλέπουμε λοιπόν ένα ζώο σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας μας δείχνει ότι όλα είναι καλά, υπάρχει ασφάλεια και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό, προτείνει ο Wilson (1998), βοηθάει στο να μπούμε σε μια κατάσταση όπου η θεραπεία και η προσωπική ανάπτυξη είναι πιο εύκολο να συμβούν.

Έξι νευροχημικές ουσίες οι οποίες είναι όλες υπεύθυνες για την ρύθμιση της πίεσης ανιχνεύτηκαν σε αυξημένα επίπεδα σε ανθρώπους και σκύλους θεραπείας μετά από θετική αλληλεπίδραση μεταξύ τους (Osendaal, 2000). Η μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και η εξομάλυνση των επιπέδων στρες στους ανθρώπους μετά από επαφή με ζώα είναι κάτι που έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες (Allen, 2003 & Vancil, 2020). Έτσι αποδεικνύεται ότι οι Παρεμβάσεις Υποβοηθούμενες από Ζώα (Animal Assisted Intervention - AAI) ενισχύουν κάθε θεραπευτική μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ψυχικών ή/και σωματικών θεμάτων.


Η ερώτηση που προκύπτει, λοιπόν, είναι: πώς μπορεί να συμβάλει η μέθοδος ΑΑΙ στην ενίσχυση των μεθόδων coaching; Η απάντηση είναι αρκετά απλή. Δεδομένου ότι τα ζώα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την ομιλία, παρά μόνο με σιωπηλά μηνύματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον και από τους ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχουν, επεξεργάζονται συνεχώς τα διάφορα ερεθίσματα ώστε να μπορέσουν, αν μη τι άλλο, να επιβιώσουν. Όσον αφορά το coaching, η βοήθεια ενός σκύλου ή άλλου ζώου είναι τεράστια, μιας και αντανακλά άμεσα τις αλλαγές που συμβαίνουν στον πελάτη. Επίσης, τα ζώα δεν κατακρίνουν τίποτα, απλά είναι ανοιχτά σε όλα και ζουν στο παρόν. Αυτό είναι κάτι που βοηθά τον πελάτη να ανοιχτεί και να μπει σε διαδικασία αυτοβελτίωσης πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με συμβατικές μεθόδους. Τέλος, και μόνο η αφή όταν χαϊδεύουμε ένα ζώο μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε, να νιώσουμε καλύτερα, αφού αυτή συνδέεται άμεσα με την απελευθέρωση ενδορφίνων που συμβάλλουν στην ευτυχία και στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Έτσι λοιπόν, αν έχεις κι εσύ έναν τετράποδο φίλο μαζί σου, θα πρέπει να σου πω ότι είναι σαν να έχεις τον προσωπικό σου θεραπευτή. Προσπάθησε να συνδεθείς μαζί του με διαφορετικούς τρόπους: παίξε μαζί του, χάιδεψέ τον, μάθε του κόλπα, κοίτα τον στα μάτια, μίλα του. Προσπάθησε να είσαι πνευματικά παρών όταν τα κάνεις αυτά. Σεβάσου και την φύση του φίλου σου και μην ξεχνάς: δεν είναι άνθρωπος, είναι σκύλος/γάτα/άλογο/κλπ. Σημαντικό: Άφησε το κινητό σε μια άκρη για λίγο. Έτσι μπορείς να νιώσεις την ροή της αγάπης και τα οφέλη της.

Βιβλιογραφία:

Allen, K. (2003). Are Pets a Healthy Pleasure? The Influence of Pets on Blood Pressure. Current Directions in Psychological Science, 12(6), 236–239. https://doi.org/10.1046/j.0963-7214.2003.01269.x

Beetz, A., Uvnäs-Moberg, K., Julius, H., & Kotrschal, K. (2012). Psychosocial and psychophysiological effects of human-animal interactions: the possible role of oxytocin. Frontiers in psychology, 3, 234. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2012.00234

Odendaal, J.S.J (2000). Animal-assisted therapy — magic or medicine? Journal of Psychosomatic Research, 49(4), 275-280. doi:10.1016/s0022-3999(00)00183-5

Vancil, Aly, "EXPLORATION OF PET OWNERSHIP RELATED TO STRESS IN SOCIAL WORK STUDENTS" (2020). Electronic Theses, Projects, and Dissertations. 1052.

https://scholarworks.lib.csusb.edu/etd/1052

Wilson, Edward O. (1984). Biophilia. Cambridge, MA: Harvard University Press. ISBN 0-674-07442-4.

Wilson, C.C., Turner, D.C. (1998). Companion animals in human health. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

  • Instagram

©2020 by V. Giakoumatou