• giakoumatouvassiliki

Τι θα κάνουμε στο 1:1 Πραγματικό Coaching Ζωής

Updated: Jan 25

Όταν σπούδαζα ψυχολογία, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο πολύ οι σπουδές επικεντρώνονταν στην ασθένεια, το άλγος, τη διάγνωση και μετά, με βάση αυτά, στην θεραπευτική προσέγγιση. Πουθενά και ποτέ δεν διάβασα ούτε ένα κεφάλαιο το οποίο να περιγράφει την ψυχική υγεία και τρόπους διατήρησής της. Θα μου πεις, ο ψυχολόγος είναι εδώ για αυτόν που έχει κάποιο θέμα. Δε διαφωνώ, αλλά πόσοι θα μπορούσαμε να έχουμε γλιτώσει από τον ψυχολόγο αν ξέραμε πώς να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία. Έτσι, λοιπόν, έψαχνα τρόπους να συνδυάσω τη γνώση που έπαιρνα από τις σπουδές με κάτι άλλο - άγνωστο τι. Μέχρι που επέλεξα να παρακολουθήσω, στο τελευταίο εξάμηνο του πτυχίου μου, μαθήματα ψυχολογίας coaching.


Το coaching, όπως το λέει και η λέξη, είναι προπόνηση. Σε προπονεί για να πετύχεις ένα στόχο. Όπως ο προπονητής προπονεί την ομάδα με στόχο την εξέλιξη, την ανέλιξη και την νίκη. Οι τακτικές, λοιπόν, της ψυχολογίας coaching είναι σύντομες, συγκεκριμένες, και αποτελεσματικές. (Σε προηγούμενο άρθρο εξηγώ πιο αναλυτικά την μεθοδολογία και το επιστημονικό υπόβαθρο. ) Αυτό που με κέρδισε, ωστόσο, είναι το ότι όλοι ανεξαιρέτως μπορούμε να ωφεληθούμε από το coaching σε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Κατάφερα, λοιπόν, να καλύψω το κενό και άρχισα να μελετάω το αντικείμενο με το οποίο έμελλε να ασχοληθώ επαγγελματικά.

Το 1:1 Πραγματικό Coaching Ζωής βασίζεται στην ολιστική, δυναμική προσέγγιση coaching. Αυτό γιατί προσωπικά, πιστεύω ακράδαντα στην αλληλεπίδραση νου, σώματος και ψυχής. Όταν τα τρία αυτά στοιχεία του εαυτού μας βρίσκονται σε ισορροπία και αρμονία, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για ψυχική και σωματική υγεία. Η ολιστική προσέγγιση του coaching βασίζεται ακριβώς σε αυτό: στο όλον. Όπως και στην ολιστική ιατρική, το ολιστικό coaching προσεγγίζει τη ζωή του πελάτη σφαιρικά. Σύμφωνα με τον Dr. Bill Hettler, συνιδρυτή του National Wellness Institute (Εθνικό Ινστιτούτο Ευεξίας) οι έξι διαστάσεις της ευεξίας είναι:

  • Σωματική

  • Συναισθηματική

  • Πνευματική

  • Ψυχική

  • Κοινωνική

  • Εργασιακή

Τα τελευταία χρόνια, μετά από έρευνες που έχουν αποδείξει την ανάγκη του ανθρώπου για επανασύνδεση με το φυσικό περιβάλλον, προστέθηκε άλλη μια διάσταση, η Περιβαλλοντική.

Έτσι λοιπόν, όταν δουλεύω με κάποιον πελάτη ολιστικά, ξεκινάω δίνοντάς του ένα ερωτηματολόγιο για να μπορέσουμε να βαθμολογήσουμε κάθε διάσταση από το 1 ως το 10, με άριστα το 10. Κατόπιν, αφού μελετήσουμε τα αποτελέσματα, επιλέγουμε μαζί από ποια διάσταση θα ξεκινήσουμε με σκοπό την βελτίωση της βαθμολογίας και την εξισορρόπησή της με τις άλλες έξι. Μέχρι το τέλος του πακέτου συνεδριών, έχουμε περάσει από όλες τις διαστάσεις και έχουμε επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: ισορροπία.

Με αυτήν την προσέγγιση πραγματοποιώ το μεγαλύτερό μου όνειρο: να μπορέσω να βοηθήσω όσους περισσότερους μπορώ να επιτύχουν την αρμονία και να αποκτήσουν τη δύναμη να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει, να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο και, κυρίως, να αποτελέσουν ένα βήμα προς ένα καλύτερο αύριο όλου του κόσμου.ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: η όποια αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρος αυτού χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της συγγραφέως.

30 views0 comments
  • Instagram

©2020 by V. Giakoumatou