• giakoumatouvassiliki

Είναι το #coaching μια ακόμη αμερικανιά;

Updated: Jan 25

Όταν λέω ότι είμαι #coach, αρκετές φορές πρέπει να απαντήσω στην ερώτηση: "Τι είναι αυτό;" Μια συγκεκριμένη αντίδραση, όμως, μου έδωσε την έμπνευση να γράψω αυτό το άρθρο: "Α, κατάλαβα. Εκείνη την αμερικανιά που είναι της μόδας." Λοιπόν καλέ μου αναγνώστη, δώσε βάση και θα καταλάβεις γιατί η αντίδραση αυτή με έστρωσε στο γράψιμο.


Σκέψου πέρα από αυτά που ήδη γνωρίζεις.

Πρώτα απ΄όλα, ας ορίσουμε την έννοια του coaching: είναι μια διαδικασία που έχει σαν στόχο την εξέλιξη και τη βελτίωση της απόδοσης του πελάτη σε κάποιον τομέα της ζωής του, εστιάζοντας στο εδώ και τώρα και όχι στο παρελθόν του.


Υπάρχουν διάφορα είδη coaching τα οποία όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: ο coach δεν είναι ο "ειδικός", δεν είναι αυτός που θα σου δείξει πώς να επιτύχεις ένα στόχο σου. Ο coach είναι αυτός που θα σε διδάξει πώς να μαθαίνεις, πώς να εξελίσσεσαι, και πώς να αναπροσαρμόζεσαι, με απώτερο σκοπό να σε βοηθήσει να πετύχεις μόνος σου, με τη δική σου δύναμη.


Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ένας coach είναι πολλές. Όλες, όμως, έχουν τις ρίζες τους στην φιλοσοφία και την ψυχολογία. Δεν είναι καινούριες, ούτε της μόδας. Οι ερωτήσεις που κάνει ο coach στη διάρκεια μιας συνεδρίας βασίζονται στην μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη. Για τον Σωκράτη, το φιλοσοφείν ήταν διαλέγεσθαι, δεν αποτελούσε μονόλογο. Στη διάρκεια, μάλιστα, μιας φιλοσοφικής συζήτησης ο ίδιος δεν ήταν αυτός που μιλούσε περισσότερο. Με τις ερωτήσεις του, όμως, αλλά και με τα σχόλιά του, επωμιζόταν το ρόλο της συνείδησης και κατάφερνε να φέρει στο φως σκέψεις του συνομιλητή του που ούτε ο ίδιος ήξερε ότι κάνει.


Το coaching βασίζεται, επίσης, σε αυτό που ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι ήταν η βάση για τις ιδέες και τις γνώσεις όλων των λαών: την αντίληψη. Στην ψυχολογία, αντίληψη ονομάζεται η λειτουργία του ψυχοφυσικού οργανισμού όπου (εξωτερικά) ερεθίσματα ερμηνεύονται από τον εγκέφαλο αυτόματα, με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες, τα τρέχοντα συναισθήματα, και το στάδιο της διανοητικής ανάπτυξης. Έτσι, οι αντιλήψεις που έχουμε για διάφορα θέματα γίνονται κι αυτές μέρος της ζωής μας, των αποφάσεών μας και, αναπόφευκτα, της εξέλιξής μας ως άνθρωποι. Ο coach μας βοηθάει να δούμε ποιες είναι αυτές οι αντιλήψεις και τον ρόλο που παίζουν στην καθημερινότητά μας. Μας βοηθάει να εξετάσουμε την λειτουργικότητά τους και, αν αυτές αποδειχτούν δυσλειτουργικές, μας βοηθάει να τις αλλάξουμε.


Ο coach είναι αυτός που θα σε διδάξει πώς να μαθαίνεις, πώς να εξελίσσεσαι, και πώς να αναπροσαρμόζεσαι.

Το coaching ενστερνίζεται την ιδέα του Sigmund Freud και του Carl Jung για το υποσυνείδητο, όπου αυτό ενεργεί πέρα από τα πλαίσια του συνειδητού επηρεάζοντας την συμπεριφορά του ατόμου. Βασίζεται, επίσης, στην θεωρία του Alfred Adler όπου, με απλά λόγια, ο κάθε ένας μας είναι ο καλλιτέχνης όπου στον καμβά της ζωής του έχει το ταλέντο και την ικανότητα να σχεδιάζει και να επιτύχει το αποτέλεσμα που ο ίδιος επιθυμεί. Δίνει μεγάλη σημασία στην πυραμίδα του Maslow, λαμβάνοντας υπόψιν ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και, ιεραρχικά, καλύπτοντάς τις μπορεί να φτάσει και στην ανώτερη κατηγορία της ανάγκης της αυτοπραγμάτωσης. Με βάση αυτό καθώς και την προσωποκεντρική θεωρία του Carl Rogers για την αυτοπραγμάτωση, δημιουργεί τεχνικές και εργαλεία που βοηθούν τον πελάτη να αναπτυχθεί και να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.Η πυραμίδα του Maslow

Τέλος, το coaching παίρνει πολλά στοιχεία από τον κλάδο της Θετικής Ψυχολογίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ πως με τον όρο Θετική Ψυχολογία δεν εννοείται αυτό που νομίζουν αρκετοί: "σκέψου θετικά και όλα θα γίνουν", κάθε άλλο. Η Θετική Ψυχολογία ασχολείται με την επιστημονική μελέτη εννοιών όπως η ευτυχία, η ψυχική ανθεκτικότητα, το νόημα στη ζωή, και βοηθά τους ανθρώπους να αναπτύξουν στοιχεία του χαρακτήρα τους που θα βοηθήσουν τους ίδιους σε προσωπικό επίπεδό αλλά και σε ευρύτερο, όπως αυτό της οικογένειας, των σχέσεων, και της εργασίας. Ένα παράδειγμα αποτελεί η θεωρία του Mihaly Csikszentmihalyi (Μιχάι Τσίκζεντμιχαϊ) για τη ροή, όπου το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ροής - δηλαδή έμπνευσης, συγκέντρωσης, εστίασης σε κάποια ασχολία - και η κατάσταση αυτή φέρνει το συναίσθημα της ευτυχίας, της ικανοποίησης, και της πληρότητας. Με βάση αυτήν, το coaching ωθεί τον πελάτη να βγει έξω από αυτό που λέμε ζώνη άνεσης και να μπει σε μια διαδικασία να κάνει κάτι που του αρέσει, τον εμπνέει και τον βοηθά να διατηρεί την συγκέντρωσή του ώστε να αναπτύξει ικανότητες, ταλέντα και να διατηρεί τα κίνητρά του υψηλά.


Όμως, προσοχή! Το coaching δεν αποτελεί επ' ουδενεί μορφή ψυχανάλυσης, ψυχοθεραπείας, ψυχιατρικής ή οποιασδήποτε σχετικής επιστήμης. Είναι ένας κλάδος ανεξάρτητος και δεν υπάγεται στην ομπρέλα της ψυχολογίας ή της ψυχιατρικής: δανείζεται, απλά, κάποια εργαλεία και θεωρίες. Ο coach έχει το δικαίωμα να παραπέμψει τον πελάτη σε κάποιον άλλο ειδικό αν κρίνει ότι χρήζει άλλου είδους βοήθειας πέραν αυτής που μπορεί να παρέχει ο ίδιος. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό ο coach να είναι άρτια εκπαιδευμένος και να γνωρίζει πολύ καλά την φύση της δουλειάς που κάνει, τις τεχνικές και τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει, αλλά κυρίως τα όρια στα οποία σταματάει η δουλειά του και αρχίζει η δουλειά κάποιας άλλης επιστήμης.


Ο coach δεν είναι ψυχολόγος. Πρέπει όμως να είναι αποδεδειγμένα εκπαιδευμένος για να μπορέσει να φέρει τα επιθυμητά και ασφαλή αποτελέσματα που απαιτούνται.

Οι εφαρμογές του coaching; Άπειρες. Από προσωπικό επίπεδο (personal coaching) μέχρι επαγγελματικό επίπεδο (business coaching & executive coaching) το coaching έχει ένα ευρύτατο φάσμα υπηρεσιών και εφαρμογών, καλύπτωντας με αυτόν τον τρόπο όλους τους τομείς της ζωής και της εργασίας του πελάτη. Έχει τις ρίζες του βαθιά και είναι αποδεδειγμένο ότι μπορεί να βοηθήσει και να ξεμπλοκάρει τον ενδιαφερόμενο, δίνοντάς του την ευκαιρία να φτάσει και να επιτύχει τους στόχους που ο ίδιος επιθυμεί. Δεν θα έλεγα ότι είναι αμερικανιά, ούτε ότι είναι μόδα και θα περάσει. Οφείλει τη δημοτικότητά του στο γεγονός ότι αποδίδει εφικτά, μετρήσιμα αποτελέσματα.ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: η όποια αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρος αυτού χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της συγγραφέως.

12 views0 comments
  • Instagram

©2020 by V. Giakoumatou